Monday, May 21, 2012

Masak Ikan Pekasam

As Salam

Huiss tiba tiba je En Naie nak makan ikan pekasam.. apala mengidam kot..
Semlam kat pasar Sungkai dapat la satu pek ikan pekasam. tapi my MIL tak masak la plak.. so arini kene masakan tuk dia.

Oh I bukan peminat ikan pekasam ni. maybe bau dia tu kot..busukkk ;)

Ok la jum sama sama masak ikan pekasam ni.. senang je..
Ikan Pekasam yang baru keluar dari freezer..


BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan pekasam

1 bji bawang besar (I guna separuh jer)
3 biji cili kering


CARA MEMASAK :
1. Hiris bawang besar dan potong cili kering kecil kecil.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai garing yer dan angkat ikan pekasam ni.
3. Pastu goreng bawang besar dan cili kering , goreng sampai bawang menjadi layu .
4. Angkat bawang dan cili serta terus taburkan ke atas ikan pekasam yang sudah di goreng terdahulu tadi.  5. Sedia untuk hidangkan



So ni la hasil nya.. Jum mamam...

 Nota penting: JANGAN BASUH ikan pekasam.
Selamat Mencuba!!!


0 Comments:

Post a Comment